Kategorier
Hösten 2024 Kalendarium

Förbjuden kulturvecka: Är din samtid ett framtida kulturarv?

Bild ur privat arkiv

Datum: 16 oktober 2024
Plats: Röda rummet och Novell, Malmö Stadsbibliotek (Kung Oscars väg 11; se karta här)
Tid: 17:30-19:00  i Röda rummet samt 19:00-20:00 på Novell.
Målgrupp: ungdomar och vuxna
 
Vilka spår lämnar du efter dig och vad skulle du vilja bevara för framtiden? Under hösten utforskar Historieverkstad Malmö hur vår vardag kan bli historia, och vilka saker och minnen vi för vidare till nästkommande generationer.
 
Röda rummet 17:30-19:00
 
Vilka är utmaningarna med att göra ett urval? Vems samtid är värd att bevaras i en komplex och mångfaldsrik stad som Malmö? Delta i mötet med lokala kulturarvsbevarare, som berättar om sina uppdrag och kulturarv under hot.
 
17.30 | Malmö kulturförvaltning hälsar välkommen
Malmös kulturarvschefer inleder och berättar mer om sina institutioners uppdrag. Med stadsarkivarie Suzanne Sandberg, stadsbibliotekarie Åsa Sandström, Malmö museums chef Biljana Topalova-Casadiego, samt konstmuseets chef Kirse Junge-Stevnsborg.
 
18.00 | Ortens melodi 
Illari Jozwikowska, är poet från Malmö, Lindängen. Hon har skrivit hela sitt liv, men sedan två år tillbaka började hon dela med sig av sin poesi. År 2022 tävlade Illari i Ortens bästa poet och landade på andra platsen i Sverige. Detta år tävlar hon igen, och håller annars workshops, föreläsningar och uppläsningar av poesi runt om i landet.
 
18.10 | Vem bestämmer vad som är värt att bevara?
Stadsarkivarie Suzanne Sandberg tar flera gånger om året beslut om vad som är värt att bevara av Malmö stads skrivna kulturarv. Efter en kort historisk inflygning kommer hon visa de verktyg och den metod som staden valt att utgå från vid den svåraste uppgiften en arkivarie har att utföra – att radera källmaterial. 
 
18.25 | När historien skaver – att ifrågasätta dominanta berättelser 
Vad är dominanta berättelser och hur kan vi gå tillväga för att ifrågasätta dem? I sina forskningsprojekt om politiska aktivister och rörelser i Sverige, Storbritannien och Sydafrika har Emma Lundin använt muntlig historia för att ifrågasätta tillrättalagda versioner av historien. Hon kommer prata om vikten av att lyssna och ge utrymme till fler än de som hörs mest. Emma Lundin är fil. dr. lektor i historia vid Malmö universitet där hon forskar om politiska organisationer och aktivister i Sverige, Sydafrika och Storbritannien.
 
18.40 | Panelsamtal om vems samtid som får plats i framtidens kulturarv med Henric Wollmér-Persson (museivärd på Malmö konstmuseum), Illari Jozwikowska, Emma Lundin och Suzanne Sandberg.
 
Historieverkstad Malmö 19:00-20:00
 
Är din samtid framtidens kulturarv? Historieverkstad Malmö och Institutet för studier i Malmös historia bjuder in till samtal och möten på temat Framtida kulturarv. Vad tycker du är viktigt i din samtid och närhet och vill du föra det vidare till kommande generationer? Dela med dig av dina tankar och lyssna på andras. Vi bjuder på kvällsfika!
 
20:00 | A Night with Buddha – Echoes of Silence
Installation med projektion av de två största buddhastatyerna – statyer som talibanerna sprängde i Bamiyandalen i Afghanistan 2001. Läs mer här
 
Historieverkstad Malmö genomförs i samarbete med Institutionen för samhälle, kultur och identitet samt Institutet för studier i Malmös historia vid Malmö universitet och är en del av Förbjuden kulturvecka: 14–20 oktober arrangerar Malmö Stad Förbjuden kulturvecka som belyser konstnärlig frihet och censur genom kultur som någon gång, någonstans och av någon anledning censurerats, förbjudits eller bannlysts.
 

Kategorier
Kalendarium Våren 2024

Svartklubbar vi arrat och gillat

  • Datum: 5 mars 2024
  • Plats: Malmö Stadsarkiv (Bergsgatan 20)
  • Tid: 16:00-18:00
  • Målgrupp: ungdomar och vuxna

Har du besökt eller arrangerat en klubb, en spelning, ett rave, en medlemsklubb eller något liknande? Vill du dela med dig av dina erfarenheter? Vi bjuder in till en historieverkstad där vi delar berättelser om den underjordiska musikscenen i Malmö. Med ”underjordisk” menar vi att den inte primärt syftade till att tjäna pengar (men så klart kan det också funnits med!) och fokus ligger på de svartklubbar som sysslat med musik i någon form.

Har du något du skulle kunna berätta om? Om du har gamla affischer, klistermärken och flyers som du vill dela med dig av får du gärna kontakta imh@mau.se i förväg. Alla är varmt välkomna, och vi bjuder på fika.

Arrangemanget är ett samarbete mellan Malmö Stadsarkiv, Institutet för studier i Malmös historia och Historieverkstad Malmö och sker i anslutning till utställningen ”Svartklubb – en utställning om Malmös
underjordiska musikscen”
.

Kategorier
Hösten 2023 Kalendarium

Difficult histories, family stories, and the making and remaking of Newfoundland

Photo from Julia Laite’s mother’s island as it was being resettled in 1961.

What role can family history play in understanding global historical currents and events? Julia Laite, Professor of Modern History at Birkbeck, University of London, examines her own family history and the troubled history of settler colonialism in Newfoundland, Canada, during this public lecture open to all. After the lecture, Historieverkstad Malmö (History Workshop Malmö) will lead a discussion about the strengths and pitfalls of tracing family history through turbulent times.

Julia Laite is the author of the critically acclaimed The Disappearance of Lydia Harvey (Profile, 2021), which won the Crime Writer’s Association Gold Dagger for Non-Fiction and the Bert Roth Award for Labour History. Her new project examines her own family history and the troubled history of settler colonialism in Newfoundland.

Kategorier
Hösten 2023 Kalendarium

Tystade minnen och brända böcker – Tysklands 1900-tal

En bild på två män som tittar över Berlinmuren.
Berlinmuren 1974. Foto av Immo Wegmann via Unsplash
  • Datum: 21 november 2023
  • Plats: Röda rummet, Malmö Stadsbibliotek (Kung Oscars väg 11)
  • Tid: 18:00-19:30
  • Målgrupp: ungdomar och vuxna

Vad händer när yttrandefrihet förbjuds och böcker försvinner? Joakim Glaser, filosofie doktor i historia och lektor i samhällskunskap vid Malmö universitet, tar oss tillbaka till 1900-talets Tyskland för att undersöka kopplingar mellan kulturpolitik i Nazityskland och DDR och vanliga människors minnen. Föredraget sker under Förbjuden kulturvecka, och arrangeras av Biblioteken i Malmö tillsammans med Historieverkstad Malmö.

Kategorier
Hösten 2023 Kalendarium

Arvet från Folkets park: populärkultur, politiska minnen och ‘folkets’ minnen

Två kvinnor och en man står framför en suddig, svartvit bild tagen framför Moriskan i Folkets park.
Folkets park i Malmö, 1930-talet. Bild: ur privat fotoalbum
  • Datum: 21 september 2023
  • Plats: Gullbergsrummet, Malmö Stadsbibliotek (Kung Oscars väg 11)
  • Tid: 18:30-20:00
  • Målgrupp: ungdomar och vuxna

När Malmös Folkets park slog upp portarna den 26 april 1921 kunde man ”skåda det muntraste och brokigaste folklif” och ungdomen ”dansade sig varm och drack ’märg i ben’”. Här flätades rekreation och politik samman: Folkets park är måhända från början en plats för folknöje, men har också en politisk historia kopplade till kampen för demokratin såväl som arbetarrörelsens Malmö. Historikern och kulturgeografen Johan Pries guidar oss genom Folkets parks historia, som också är historien om ”folket” och ”folklighet” i Malmö. Föredraget sker under Malmö in the Making och arrangeras av Biblioteken i Malmö tillsammans med Historieverkstad Malmö.